úterý 29. listopadu 2016

Jezdecké styly-western

Westernová jízda

Španělští dobyvatelé zavedli do Ameriky styl,ze kterého se postupem času vyvinula westernová jízda.Pro dlouhé hodiny v sedle a chytání dobytka do lasa byla třeba docílit pohodlného uvolněného jezdeckého stylu.Otěže se drží v jedné ruce a jezdec sedí vzpřímeně v dlouhých třmenech, takže nohy se téměř neohýbají. Uzdy a sedla se také vyvinuly odlišným způsobem,který lépe vyhovuje tomuto stylu jízdy.

Westernoví koně

Westernovou jízdu lze praktikovat s kterýmkoliv koněm,pokud byl pro tento styl cvičen.Některá plemena však,jako např.quarter,appaloosa nebo mustang  mají více vloh pro western než ostatní.Všichni jsou úsporní co se do velikosti, ale velmi odolní a vytrvalí.

Využití

westernový styl je ideální pro jízdu na velké vzdálenosti a hnaní dobytka. Tímto stylem se rovněž jezdí rodea,westernové jezdecké závody, a přehlídky

úterý 22. listopadu 2016

Jezdecké styly-Klasická jízda

Existují dva hlavní jezdecké styly: klasická(anglická) a westernová jízda.Tyto styly se vyvinuly v různých částech světa,takže se jezdecký styl mnoha lidí (včetně mě) odvíjí od zvyklostí země,v níž žijí.Každý způsob má však jiné vybavení, priority i zbůsob  .My se dneska budeme z okraje  zabývat klasickou(anglickou) jízdou a na western se těžte příští týden.

Klasická jízda

Tento styl vznikl v Evropě a je to stále nejčastější zbůsob jízdy většiny Evropanů.Původně se koně cvičili k co nejlepšímu výkonu na bitevních polích.Tak se vyvinul styl drezura ,jehož podstatou je často složitý a naprosto precizní pohyb koně podle pokynů jezdce.
Při klasické jízdě sedí jezdec vzpřímeně v sedle.K bezpečnému sedu využívá spíše rovnováhu než sevření koně koleny(to také ale méňe než ve westernu) .Otěže drží oběma rukama a nohy jsou ve třmenech.Délka třmenů závisí na typu aktivity a na postavě jezdce,např. ke skákání se třmeny zkracují, aby se jezdec mohl lépe zvednout ze sedla a přizpůsobit se tak lépe pohybu koně.

Koně pro klasickou jízdu

Ke klasickému ježdění se používá mnoho různých plemen či typů koní a poníků.Například lipicáni se uplatňují v jezdeckém umění tzv.vysoké školy(což znamená že jsou hodně učenlivý).Poníci se zase často využívají k výuce jízdy pro děti.


Využití

Spousta lidí využívá klasického stylu k rekreačnímu ježdění,ale tento jezdecký zbůsob je také základem mnoha soutěžních aktivit,jako např. parkúrové skákání, drezura a pod.

úterý 15. listopadu 2016

Chody koně

Krok

Krok je nejpomalejším chodem.je to čtyřfázový(čtyřdobý) pohyb,což znamená,že kůň celý pohyb vykoná na čtyři doby.Všechny čtyři kroky mají stejnou délku a kůň má vždy alespoň jednu nohu na zemi.
Nohosled kroku: pravá zadní,pravá přední,levá zadní a levá přední

Klus

klus je rytmický, houpavý pohyb na dvě doby,takže můžeme v rytmu odříkávat „jedna-dvě,jedna-dvě",což pomůže značně při vysedávání= pohyb který dělá jezdec při klusu.Kůň ve stejný okamžik jde vpřed zadní a přední nohou.Těsně předtím, než se obě nohy dotknou země,dojde k vznosu ,pak jdou kupředu druhé dvě nohy.
Nohosled klusu:současně pravá přední a levá zadní, pak současně levá přední a pravá zadní

Cval

Cval je živý a plynulý pohyb.Má tři doby,po kterých následuje fáze vznosu,kdy všechny čtyři nohy jsou ve vzduchu.Jedna z předních nohou se při cvalu nazývá  „vedoucí noha". Tato noha dopadá na zem samostatně a na konci poslední fáze pohybu je předsunuta vpřed.
Tento kůň cválá na levou přední.
Nohosled cvalu:pravá zadní,levá zadní a pravá přední společně,pak levá přední a vznos.


Trysk

Jízda tryskem(rychlím cvalem) je vhodná pouze pro zkušené jezdce,protože kůň hodně natáhne krok a dosáhne vysoké rychlosti ve které je těžko ovladatelný.


úterý 8. listopadu 2016

Popis koně #2

Zbarvení
K popisu se také využívá zbarvení srsti.Zde jsou některé názvy  zbarvení
Krajina těla-Stavba těla
pokud se rozhodnete že chcete na koni jezdit ať už rekreačně nebo závodně měli by jste alespoň základní části těla koně naučit nazpaměť.Budete je potřebovat například když chcete popsat pohyb koně či postroj.Hodí se to i u čištění, například aby jste nezajeli do slabin.




Zajímavost:
jedno z nejvzácnějších zbarvení koně je Grulla Srst je světlá až hnědo-modrošedá, černé jednoduché znaky a hřbetní pruh.



pondělí 7. listopadu 2016

Popis koně

Jak se komu říká?
Koně se rozlišují podle věku a pohlaví.Do jednoho roku je je kůň hříbětem.Jednoroční kůň se nazývá roček.V Anglii se dále rozlišuje kůň ve věku od jednoho do čtyř let ,který je podle pohlaví buď klisnička nebo hřebeček.Samice koně nad čtyři roky je klisna ale poté co se jí narodí hříbě se stane kobylou.Samec nad čtyři roky je hřebec,někteří se ale kastrují. V tomto případě se nazývají valaši.

Znaky
žádný kůň není uplně stejný každý se něčím rozlišuje. Zbarvením,stavbou těla či nějaké skvrně na hlavě či nohách.Rozhodla jsem se vám některé z nich ukázat.
                                                                            Hlava

Nohy