úterý 22. listopadu 2016

Jezdecké styly-Klasická jízda

Existují dva hlavní jezdecké styly: klasická(anglická) a westernová jízda.Tyto styly se vyvinuly v různých částech světa,takže se jezdecký styl mnoha lidí (včetně mě) odvíjí od zvyklostí země,v níž žijí.Každý způsob má však jiné vybavení, priority i zbůsob  .My se dneska budeme z okraje  zabývat klasickou(anglickou) jízdou a na western se těžte příští týden.

Klasická jízda

Tento styl vznikl v Evropě a je to stále nejčastější zbůsob jízdy většiny Evropanů.Původně se koně cvičili k co nejlepšímu výkonu na bitevních polích.Tak se vyvinul styl drezura ,jehož podstatou je často složitý a naprosto precizní pohyb koně podle pokynů jezdce.
Při klasické jízdě sedí jezdec vzpřímeně v sedle.K bezpečnému sedu využívá spíše rovnováhu než sevření koně koleny(to také ale méňe než ve westernu) .Otěže drží oběma rukama a nohy jsou ve třmenech.Délka třmenů závisí na typu aktivity a na postavě jezdce,např. ke skákání se třmeny zkracují, aby se jezdec mohl lépe zvednout ze sedla a přizpůsobit se tak lépe pohybu koně.

Koně pro klasickou jízdu

Ke klasickému ježdění se používá mnoho různých plemen či typů koní a poníků.Například lipicáni se uplatňují v jezdeckém umění tzv.vysoké školy(což znamená že jsou hodně učenlivý).Poníci se zase často využívají k výuce jízdy pro děti.


Využití

Spousta lidí využívá klasického stylu k rekreačnímu ježdění,ale tento jezdecký zbůsob je také základem mnoha soutěžních aktivit,jako např. parkúrové skákání, drezura a pod.

Žádné komentáře:

Okomentovat